Standardul ISO 22000/HACCP/FSSC 22000
Industria alimentară reprezintă una dintre cele mai importante, ceea ce înseamnă că orice neconformitate pe acest plan se transformă într-un real pericol pentru întreaga societate. Din acest considerent, s-a încercat în permanență dezvoltarea unui sistem de management al calității și siguranței alimentului, care în prezent este cunoscut ca Standard ISO 22000. Organisme specializate naționale și europene au stabilit reguli și reglementări stricte de respectarea cărora depinde în mod direct siguranța alimentului pe tot parcusul lanțului (procesare, depozitare, transport, comercializare etc.).
HACCP (Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control sau în engleză “Hazard analysis and critical control points”) este de fapt o colecție de bune practici de igiena impus de legislatia internațională în concordanță cu directivele comisiei europene și care conține o serie de principii și proceduri referitoare la siguranța alimentului ce trebuiesc aplicate de operatorii economici din domeniu.
Standardul ISO 22000 specifică cerinţe pentru un sistem de management al siguranţei alimentelor, cu scopul de a permite unei organizaţii care este direct sau indirect implicată în lanţul alimentar: să planifice, să implementeze, să opereze, să menţină şi să actualizeze un sistem care furnizează produse şi servicii sunt sigure, în conformitate cu utilizarea preconizată a acestora; să demonstreze conformitatea cu cerinţele legale şi de reglementare aplicabile, privind siguranţa alimentelor; să evalueze şi să estimeze cerinţele convenite de comun acord cu clienţii în privinţa siguranţei alimentelor şi să demonstreze conformitatea cu acestea; să comunice eficace părţilor interesate relevante din lanţul alimentar problemele privind siguranţa alimentelor; să asigure că organizaţia se conformează politicii sale declarate de siguranţă a alimentelor; să demonstreze conformitatea către părţile interesate relevante; să urmărească certificarea sau înregistrarea sistemului propriu de management de către Organismul de Certificare, sau să facă o autoevaluare sau autodeclarare a conformităţii cu acest standard.
Ce înseamnă certificarea ISO 22000?
Certificarea pentru sistemul de management al siguranței alimentului este metoda prin care auditorii noștri se asigură că toate criteriile, procedurile și practicile internaționale vizate de acest standard sunt respectate. Însă pentru a înțelege mai clar care sunt acele reglementări ce trebuie respectate, este nevoie de o imagine completă asupra Standardului ISO 22000. Pe scurt, acest standard reprezintă etalonul calității și al siguranței alimentare și vizează totalitatea proceselor, procedeelor și procedurilor care se efectuează asupra unui produs, din stadiul de materie primă și până în momentul în care ajunge la punctul final de consum. În acest mod se efectuează o monitorizare clară și permanentă prin care orice risc sau pericol este îndepărtat, astfel încât rezultatul final să corespundă tuturor cerințelor clienților și organelor de reglementare. Se bazează pe metoda HACCP și se subordonează unor standarde de sistem şi de produs precum: FSSC 22000, BRC şi standardele IFS, Codex Alimentarius etc.
Ce beneficii aduce Standardul ISO 22000?
Fiecare organizație are ca principal obiectiv poziționarea în locuri fruntașe în nișa în care activează. Implementarea cerințelor standardului ISO 22000 vă aduce mai aproape de atingerea acestuia, dat fiind faptul că se eficientizează din punct de vedere al siguranței alimentului fiecare etapă și fiecare proces implicat în lanțul alimentar. În primul rând, sunteți siguri că furnizați produse sigure și calitative, ceea ce va crește gradul de satisfacție și încredere al clienților și partenerilor. Veți cunoaște o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește relațiile de colaborare cu furnizori, clienți, intermediari și alte categorii de publicuri implicate, dat fiind faptul că beneficiați de un sistem standard de facilitare a comunicării între părți. În al doilea rând, dezvoltarea și implementarea unor politici proprii de sporire a siguranței alimentare este permisă, lucru care va reflecta o creștere a performanței și randamentului pe plan intern. Nu în ultimul rând, toate aceste avantaje și nu numai, vor conduce la o creștere substanțială a gradului de acoperire pe piață și inclusiv a veniturilor.
În ce domenii ai nevoie de o certificare ISO 22000?
Toate companiile care implicate în lanțul alimentar trebuie să implementeze un sistem de management al siguranței alimentului bazat pe analiza pericolelor și puncte critice de control. Lanțul alimentar include de exemplu producători de furaje, producători de alimente, operatori de depozitare și transport, subcontractori pentru unitățile de vânzare cu amănuntul, producători de echipamente și materiale de ambalare, agenți de curățenie, ingrediente și aditivi.
Obții rapid standardul pentru sistemul de management al siguranței alimentelor!
Suntem o echipă tânără și activă care își fundamentează existența pe dorința de a oferi organizațiilor soluții valide de creștere și îmbunătățire. Serviciile noastre de certificare ISO 22000 oferite prin partenerii lui Certiso se bazează pe verificarea respectării cerințelor standardului ISO 22000 și se efectuează sub acreditare în rețeaua internaționala IAF – International Accreditation Forum, astfel încât să vă puteți pune toată încrederea în noi. Pe de altă parte, în cazul în care abia acum efectuați procedurile de implementare ale standardului, noi vă oferim posibilitatea să colaborați cu echipe de consultanți independenți, respectându-se imparțialitatea procesului de certificare. În esență, Certiso stabilește gradul în care sistemul de management al siguranței alimentului respecta cerințele standardului ISO 22000, obținând pentru dvs certificate de conformitate eliberate de Organisme prestigioase acreditate de către IAS din USA, DAKKS din Germania, KAB din Coreea de Sud și Turkak din Turcia.
Toate acestea sunt doar la un click distanță. Am simplificat pe cât posibil procedura de solicitare a ofertei, astfel încât tot ce aveți de făcut este să completați formularul atașat cu minimul de informații solicitate, restul responsabilității de tip birocratic și nu numai fiindu-ne transferată nouă.
Vezi ofertele noastre pentru certificarea ISO 22000!
Fiecare interacțiune pe care o aveți cu echipa noastră beneficiază de un grad ridicat de personalizare. Ce înseamnă asta? Ofertele pe care noi vi le propunem se adaptează întocmai cerințelor și nevoilor afacerii dumneavoastră. Mai exact, într-o primă etapă vom comunica transparent despre situația curentă a organizației și vom stabili un plan comun de lucru, al cărui preț va fi adaptat complexității proceselor necesare, astfel încât să aveți garanția unui raport cost/beneficii cât se poate de corect.
Sau completează formularul de mai jos