Standardul ISO 22000/HACCP/FSSC 22000

Industria alimentar─â reprezint─â una dintre cele mai importante, ceea ce ├«nseamn─â c─â orice neconformitate pe acest plan se transform─â ├«ntr-un real pericol pentru ├«ntreaga societate. Din acest considerent, s-a ├«ncercat ├«n permanen╚Ť─â dezvoltarea unui sistem de management al calit─â╚Ťii ╚Öi siguran╚Ťei alimentului, care ├«n prezent este cunoscut ca Standard ISO 22000. Organisme specializate na╚Ťionale ╚Öi europene au stabilit reguli ╚Öi reglement─âri stricte de respectarea c─ârora depinde ├«n mod direct siguran╚Ťa alimentului pe tot parcusul lan╚Ťului (procesare, depozitare, transport, comercializare etc.).

HACCP (Sistemul de Analiz─â a Riscurilor ├«n Punctele Critice de Control sau ├«n englez─â ÔÇťHazard analysis and critical control pointsÔÇŁ) este de fapt o colec╚Ťie de bune practici de igiena impus de legislatia interna╚Ťional─â ├«n concordan╚Ť─â cu directivele comisiei europene ╚Öi care con╚Ťine o serie de principii ╚Öi proceduri referitoare la siguran╚Ťa alimentului ce trebuiesc aplicate de operatorii economici din domeniu.

Standardul ISO 22000 specific─â cerin┼úe pentru un sistem de management al siguran┼úei alimentelor, cu scopul de a permite unei organiza┼úii care este direct sau indirect implicat─â ├«n lan┼úul alimentar: s─â planifice, s─â implementeze, s─â opereze, s─â men┼úin─â ┼či s─â actualizeze un sistem care furnizeaz─â produse ┼či servicii sunt sigure, ├«n conformitate cu utilizarea preconizat─â a acestora; s─â demonstreze conformitatea cu cerin┼úele legale ┼či de reglementare aplicabile, privind siguran┼úa alimentelor; s─â evalueze ┼či s─â estimeze cerin┼úele convenite de comun acord cu clien┼úii ├«n privin┼úa siguran┼úei alimentelor ┼či s─â demonstreze conformitatea cu acestea; s─â comunice eficace p─âr┼úilor interesate relevante din lan┼úul alimentar problemele privind siguran┼úa alimentelor; s─â asigure c─â organiza┼úia se conformeaz─â politicii sale declarate de siguran┼ú─â a alimentelor; s─â demonstreze conformitatea c─âtre p─âr┼úile interesate relevante; s─â urm─âreasc─â certificarea sau ├«nregistrarea sistemului propriu de management de c─âtre Organismul de Certificare, sau s─â fac─â o autoevaluare sau autodeclarare a conformit─â┼úii cu acest standard.

Ce înseamnă certificarea ISO 22000?

Certificarea pentru sistemul de management al siguran╚Ťei alimentului este metoda prin care auditorii no╚Ötri se asigur─â c─â toate criteriile, procedurile ╚Öi practicile interna╚Ťionale vizate de acest standard sunt respectate. ├Äns─â pentru a ├«n╚Ťelege mai clar care sunt acele reglement─âri ce trebuie respectate, este nevoie de o imagine complet─â asupra Standardului ISO 22000. Pe scurt, acest standard reprezint─â etalonul calit─â╚Ťii ╚Öi al siguran╚Ťei alimentare ╚Öi vizeaz─â totalitatea proceselor, procedeelor ╚Öi procedurilor care se efectueaz─â asupra unui produs, din stadiul de materie prim─â ╚Öi p├ón─â ├«n momentul ├«n care ajunge la punctul final de consum. ├Än acest mod se efectueaz─â o monitorizare clar─â ╚Öi permanent─â prin care orice risc sau pericol este ├«ndep─ârtat, astfel ├«nc├ót rezultatul final s─â corespund─â tuturor cerin╚Ťelor clien╚Ťilor ╚Öi organelor de reglementare. Se bazeaz─â pe metoda HACCP ╚Öi se subordoneaz─â unor standarde de sistem ┼či de produs precum: FSSC 22000, BRC ┼či standardele IFS, Codex Alimentarius etc.

Ce beneficii aduce Standardul ISO 22000?

Fiecare organiza╚Ťie are ca principal obiectiv pozi╚Ťionarea ├«n locuri frunta╚Öe ├«n ni╚Öa ├«n care activeaz─â. Implementarea cerin╚Ťelor standardului ISO 22000 v─â aduce mai aproape de atingerea acestuia, dat fiind faptul c─â se eficientizeaz─â din punct de vedere al siguran╚Ťei alimentului fiecare etap─â ╚Öi fiecare proces implicat ├«n lan╚Ťul alimentar. ├Än primul r├ónd, sunte╚Ťi siguri c─â furniza╚Ťi produse sigure ╚Öi calitative, ceea ce va cre╚Öte gradul de satisfac╚Ťie ╚Öi ├«ncredere al clien╚Ťilor ╚Öi partenerilor. Ve╚Ťi cunoa╚Öte o ├«mbun─ât─â╚Ťire semnificativ─â ├«n ceea ce prive╚Öte rela╚Ťiile de colaborare cu furnizori, clien╚Ťi, intermediari ╚Öi alte categorii de publicuri implicate, dat fiind faptul c─â beneficia╚Ťi de un sistem standard de facilitare a comunic─ârii ├«ntre p─âr╚Ťi. ├Än al doilea r├ónd, dezvoltarea ╚Öi implementarea unor politici proprii de sporire a siguran╚Ťei alimentare este permis─â, lucru care va reflecta o cre╚Ötere a performan╚Ťei ╚Öi randamentului pe plan intern. Nu ├«n ultimul r├ónd, toate aceste avantaje ╚Öi nu numai, vor conduce la o cre╚Ötere substan╚Ťial─â a gradului de acoperire pe pia╚Ť─â ╚Öi inclusiv a veniturilor.

În ce domenii ai nevoie de o certificare ISO 22000?

Toate companiile care implicate ├«n lan╚Ťul alimentar trebuie s─â implementeze un sistem de management al siguran╚Ťei alimentului bazat pe analiza pericolelor ╚Öi puncte critice de control. Lan╚Ťul alimentar include de exemplu produc─âtori de furaje, produc─âtori de alimente, operatori de depozitare ╚Öi transport, subcontractori pentru unit─â╚Ťile de v├ónzare cu am─ânuntul, produc─âtori de echipamente ╚Öi materiale de ambalare, agen╚Ťi de cur─â╚Ťenie, ingrediente ╚Öi aditivi.┬á

Ob╚Ťii rapid standardul pentru sistemul de management al siguran╚Ťei alimentelor!

Suntem o echip─â t├ón─âr─â ╚Öi activ─â care ├«╚Öi fundamenteaz─â existen╚Ťa pe dorin╚Ťa de a oferi organiza╚Ťiilor solu╚Ťii valide de cre╚Ötere ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťire. Serviciile noastre de certificare ISO 22000 oferite prin partenerii lui Certiso se bazeaz─â pe verificarea respect─ârii cerin╚Ťelor standardului ISO 22000 ╚Öi se efectueaz─â sub acreditare ├«n re╚Ťeaua interna╚Ťionala IAF – International Accreditation Forum, astfel ├«nc├ót s─â v─â pute╚Ťi pune toat─â ├«ncrederea ├«n noi. Pe de alt─â parte, ├«n cazul ├«n care abia acum efectua╚Ťi procedurile de implementare ale standardului, noi v─â oferim posibilitatea s─â colabora╚Ťi cu echipe de consultan╚Ťi independen╚Ťi, respect├óndu-se impar╚Ťialitatea procesului de certificare. ├Än esen╚Ť─â, Certiso stabile╚Öte gradul ├«n care sistemul de management al siguran╚Ťei alimentului respecta cerin╚Ťele standardului ISO 22000, ob╚Ťin├ónd pentru dvs certificate de conformitate eliberate de Organisme prestigioase acreditate de c─âtre IAS din USA, DAKKS din Germania, KAB din Coreea de Sud ╚Öi Turkak din Turcia.

Toate acestea sunt doar la un click distan╚Ť─â. Am simplificat pe c├ót posibil procedura de solicitare a ofertei, astfel ├«nc├ót tot ce ave╚Ťi de f─âcut este s─â completa╚Ťi formularul ata╚Öat cu minimul de informa╚Ťii solicitate, restul responsabilit─â╚Ťii de tip birocratic ╚Öi nu numai fiindu-ne transferat─â nou─â.┬á

Vezi ofertele noastre pentru certificarea ISO 22000!

Fiecare interac╚Ťiune pe care o ave╚Ťi cu echipa noastr─â beneficiaz─â de un grad ridicat de personalizare. Ce ├«nseamn─â asta? Ofertele pe care noi vi le propunem se adapteaz─â ├«ntocmai cerin╚Ťelor ╚Öi nevoilor afacerii dumneavoastr─â. Mai exact, ├«ntr-o prim─â etap─â vom comunica transparent despre situa╚Ťia curent─â a organiza╚Ťiei ╚Öi vom stabili un plan comun de lucru, al c─ârui pre╚Ť va fi adaptat complexit─â╚Ťii proceselor necesare, astfel ├«nc├ót s─â ave╚Ťi garan╚Ťia unui raport cost/beneficii c├ót se poate de corect.

Dorești o certificare ISO sau marca CE ?

Sau completeaz─â formularul de mai jos